ÜDVÖZLÖK MINDEN OLVASÓT

Blogomban nem elsősorban útleírásokat, hanem apró úti élményeket, vidám és kevésbé vidám eseteket igyekszem rögzíteni.
Jó szórakozást kívánok hozzá, és szeretnék minél több hozzászólást kapni TÖLETEK.
JULI

2010. március 23., kedd

A TISZAI HALÁSZLÉ ESETE




Mi kell a halászléhez?

--Először is szükséges a hal megfogása. Nem véletlenül kifogás helyett írtam, mert az a tevékenység a horgászok sajátja. Viszont, ha a halász csónakja kiköt a Tisza-parton, mi is ott tolongunk a kíváncsiskodók között: miféle halak pihennek a csónak mélyén?
Ma éppen gyönyörű kis harcsa, meg két termetes ponty mutatkozott be halhoz illő bőbeszédűséggel.
Igencsak szimpatikusnak tűnt az egyik ponty, pláne, amikor a másikat megvették.
Milyen finom halászlé lehetne belőle, ha nem merülne fel egy-két problémácska. A numero egy az volt, hogy Józsi, a halászléfőző mesterünk Pannistul hazament. Így csak hárman maradtunk kedvenc víziállatunkra, Évike, Vilcsi, meg Én. Eddig a Tisza-parti halvásárlás úgy történt, hogy kiválasztottuk a illetőt, Józsi kifogta a halász kezéből, és eltünt halastul a strand végén. Vilcsi ment vele segédkezni. Mi Pannival csak konyhakész állapotában láttuk viszont halacskánkat.

Évikében bízhattunk csak, de mint kiderült , élő állat trancsírozása nem tartozott sebészorvosi tevékenységének körébe. A halat otthon Ő is a mélyhűtőből veszi elő, mint Vilcsi és Én.
Már éppen búcsút vettünk a pontytól, amikor Miklós barátunk átvállalta a hal túlvilágra segítését. Utána jött Lajos barátunk, egyike az Ányási halmestereknek. Hozta a szerszámait: éles kés és halmetsző-olló.
Mi jól nevelten félrevonultunk, nehogy zavarjuk az "alkotót". Hamarosan Lajos és Kati tálalták nagy átalakuláson átment halszeleteinket.
Ilyen gyönyörű halszeletek csak itt kaphatók, a Tiszánál!

El is vetettük a halászlé gondolatát is! Én nem szeretem, Évike se kívánta, Vilcsi meg azon a véleményen volt: -Nekem mindegy, csak finom legyen!
Így lett a halászléből sült hal. A szeletek felét a hűtőbe, a másik felét a panírba tettük. Paprikás, fokhagymás lisztbe forgattuk.
Már csak egy kis krumpli hiányzott a menühöz. Azt viszont meg kellene pucolni!
-Jött a nagy ötlet: itt a rengeteg kenyér, süssünk bundás kenyeret!

Nem szaporítom a szót: A MAI MENÜ 10 PONTOT KAPOTT!


Sült hal bundás kenyérrel:
A hozzávalók: 3-4 kilós pontyszelet fele.
Ehhez hozzávalók: Ányási Tisza-part, napfény, aznapi jó fogás, a szimpatikus halász, meg
a jó barátok. A többi már könnyen megy!
Ja, és só, paprika, fokhagyma, liszt, kenyér, tojás, tűz, és jó étvágy.

FIGYELMEZTETÉS: IGAZÁN AZ A HAL FRISS, AMIT AKKOR FOGTAK KI A VÍZBŐL. ÁLLÍTÓLAG A TISZAI HAL ÍZE SEMMI MÁSHOZ NEM HASONLÍTHATÓ!!!

EZT MI CSAK IGAZOLNI TUDJUK!

JÓ ÉTVÁGYAT!

Köszönöm, hogy elolvastad, ha tetszett, utazz velünk sokfelé! Juli

2 megjegyzés:

Panni írta...

Bezzeg ha ott lehetünk volna akkor bizony halászlé is kerül az asztalra.
De az olvasásból kitűnt, hogy a hal így is elfogyott. Csak azt sajnálom, hogy a bundás kenyérből nem ehettem, mert azt nagyon szeretem.

József írta...

Remélem minden úgy ment a haltisztításánál mintha én is ott lettem volna.

Közreműködők