ÜDVÖZLÖK MINDEN OLVASÓT

Blogomban nem elsősorban útleírásokat, hanem apró úti élményeket, vidám és kevésbé vidám eseteket igyekszem rögzíteni.
Jó szórakozást kívánok hozzá, és szeretnék minél több hozzászólást kapni TÖLETEK.
JULI

2010. március 22., hétfő

A DUNA PARTJÁN DUNAKESZIN.






Gyerekkorunk óta járunk Dunakeszire. Mindig szerettünk ide járni. Kis város nagy Duna parttal. AZTÁN TELTEK-MÚLTAK AZ ÉVEK, ÉS EGYSZER CSAK AZT VETTÜK ÉSZRE, MEGINT IDE JÁRUNK, DE MOST STRANDOLNI.
Most meg, a tél vége felé szenvedélyünkké vált a jó idő várása, végre mehessünk Dunakeszire!

Nem is gondolná az ember (természetesen a helyieket kivéve) hogy itt, alig pár kilométerre Budapesttől, ilyen kellemes, népszerű, kitűnő fürdőhely található.
Illetve ez egy kicsit több ennél. Soroljam? Strand, evezősparadicsom, horgászhely. erdei séta a tiszta levegőn, bicikliút, babasétáltató, kutyasétáltató, találkahely, kavicstúrák területe stb... stb. Ja, és a komp miatt közlekedési csomópont is. Na meg egy pár büfé, üzlet, terasz és étterem.


A Horányi révnél nagy a sürgés-forgás. Az átkelni vágyó autók hosszú sora várja a szünet nélkül oda-vissza ingázó kompot.
A komp mellett a terasz, utána a kiserdő. Hát itt is hatalmas a "nyüzsi". A part melletti sétaúton rengetegen kóricálnak. Jönnek-mennek, beszélgetnek. Kisebb-nagyobb családok, ismerősök, babakocsi-tologatók, biciklisták töltik meg az ösvényeket. És rengeteg kutyus gazdistul! Olyan az egész, mint egy városi "korzó" csúcsidőben. Hiszen az is! Dunakeszi dumakeszije, találkahelye, sétatere. A kiserdő végén az út egy ága felmegy a betonútra, ott van az autóparkoló.
Na, itt jövünk le mi is!
Letesszük az autót, kipakolunk, aztán séta a partra. Odalent balra a folytatódó földúton, és már itt is van mellettünk a kavicspart. Már csak egy megfelelő helyet kell találnunk. Olyat, ahol kevesebben vannak, van árnyékot adó fa, és nincsen a közelben konkurens kutya. Szerencsére a part olyan hosszú, biztosan akad ínyünkre való, csak menni kell érte.
MEGTALÁLTUK!
KEZDŐDHET A LEPAKOLÁS! Székek a bokor alá, plédek a napra, Vilcsi az árnyékba, kutyák , ahová kedvük szottyan.
Na most lehet körülnézni! Vegyük a képzeletbeli kamerát, és indíthatjuk a panorámaképet.
Íme a díjnyertes panoráma: balra a kanyargó erdő. előtte a gyönyörű part. A képet a távoli Megyeri híd szegélyezi. A víz túloldalán a Szentendrei sziget őserdője. Ez már a Vízművek zárt véd-területe. Jobb felső csücsökben a Horányi kikötő, mögötte a tarka-barka jachtklub. És ezt az egész csodát a Pilis hegység vonulata keríti egésszé. És előttünk a Duna csillog a napfényben.
A nagy folyamon látványos a hajóforgalom. Fenségesen úsznak el a hatalmas üdülőhajók, zötyögnek a teherhajók, suhannak a szárnyashajók. Motorcsónakok, evezősök az úszók mellett. Fantasztikus kép! És a margó: az oda-vissza tekergő Horányi komp zárja a panorámát.
Míg a nagy totál elkészült, Vilcsi már alig várja, hogy a vízbe csobbanhasson. Mi Pannival is vele tartanánk, de ez nálunk egy picit hosszadalmasabb folyamat. A probléma az, hogy a víz nehezen akar a meleg napsütéshez hozzámelegedni. Marad a FOKOZATOSSÁG ELVE! Öt-tíz percen belül sikeresen megoldjuk. Ha már benne vagy, akkor nagyon jó! De addig??
A két kutya is kétfélén viselkedik. Foltikának víziszonya van. Ha nem figyel oda, előfordul, hogy a lába legvégét a vízben felejti, de hamar kikapja. Katóka, a "vizivadász", ha meglátja a vizet, se lát, se hall, úgy rohan bele. Lábat áztatni! De beljebb egy lépést sem!! De mind a két eb egyformán aggódik vízben sínylődő gazdijaikért. A szomszéd kutyák jókat röhögnek rajtuk, amikor próbálkoznak a vízbe csábítani őket. Nem hagyják magukat!

Bizony, kemény munkával telik egy ilyen nap a Dunakeszi strandon. Ha nem fürdünk, nézelődünk, eszünk, iszunk, sétálunk, alszunk, beszélgetünk.
Közben lassan beesteledik. Egyre kevesebben fürdenek, egyre többen sétálnak a parton.
De mi még várunk egy gyönyörűséget.
Hát ez az!!!
Lebukóban a nap a Pismány mögött, megépíti ARANYHÍDJÁT A NAGY FOLYAMON!

Ezzel a csodálatos élménnyel indulunk haza.

HÁT EZÉRT VÁRJUK A HÉTVÉGÉKET DUNAKESZIN A NYÁRON. JULI

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Legközelebb leírom Dunakeszi strandját, a múlt év júliusában. Az áradó folyam szépségét.

vilivarg@gmail.com írta...

Nagyon klassz hely, szinte kedvem lenne odaszaladni. Majd a nyáron!

Pannika írta...

Hogy-hogy a ciráldában, csak a Juliska neve szerepel?

Közreműködők