ÜDVÖZLÖK MINDEN OLVASÓT

Blogomban nem elsősorban útleírásokat, hanem apró úti élményeket, vidám és kevésbé vidám eseteket igyekszem rögzíteni.
Jó szórakozást kívánok hozzá, és szeretnék minél több hozzászólást kapni TÖLETEK.
JULI

2011. február 23., szerda

A naturizmus káros a gyerekek nevelésében!!???
Persze a címet én nem gondoltam komolyan, de sok ember szájából hallottam ezt a véleményt, és nem értek egyet vele. Így télen van időnk vitatkozni: - Valóban kárt tesz a gyerekek erkölcsi nevelésének, ha szüleiket, barátaikat ruha nélkül látják? - Van-e a naturizmusnak szexuális háttere a meztelenül együtt játszó gyerekek között? Vita helyett írtam ezt a képzeletbeli riportot, ha van kedvetek egyetérthettek, ha nem szívesen vitatkozhatunk!

A Horvátországi NATURISTA KEMPINGEKBEN zömében nyolctagú családként jártunk. Akik az egésznek az elindítói Ikertestvérem Juli és férje Vili.

- Mikor kezdtétek?
- Az ősidőkben Mártélyon nyaraltunk. Júniusi nyárban napoztunk az üres víz közepén ladikban, és lekerültek rólunk a fürdőruhák. Nem sejtettük, ebben a pillanatban indult el egy életforma. Amikor megszülettek a gyerekek, jött az Agárdi sziget, a Délegyházi, Dunavarsányi vad tavak. Négyesben élveztük a ruha nélküli fürdőzést, napozást.
-A gyerekekkel együtt? Nem tartottatok attól, hogy a gyerekek erkölcsi nevelésének rosszat tesz a ruha nélküli emberek látványa?


-Igen, hallottuk ezt a véleményt, és tiltakozunk ellene. Az emberi test természetes volta nem hordoz semmi szexuális tartalmat se gyerekek, se felnőttek számára. Viszont közelebb hozza őket a természetességhez, a természet szeretetthez.
-És ha nem nudisták között vannak?
-Akkor sokkal felvilágosultabbak a többi gyereknél, nincs szükségük a “tiltott” képek lesegetésére, kukkolásra.

-Levetkőznek bárki előtt?
- Ez butaság! A mi gyerekeink, és társaságunk többi gyerekei idegen közegben legalább olyan szégyenlősök, mint a többiek, de nincsenek meg bennük a fölös gátlások.
– Volt a családi életetekben egy fordulópont, amikor “családi, társasági naturistákká” váltatok.


-1990-ben betévedtünk Mindszent-Ányásra, a Tiszapart naturista közösségébe, és a mai napig ott ragadtunk. Ez egy fantasztikus társaság, alapja a környékbeli mag, Mindszent, Hódmezővásárhely, Szeged és a környék családjai, akiket összetart a Tisza imádata, a társasági élet, a természetszeretet, a naturista életforma.
– Ti biztosan jól éreztétek magatokat ebben, de a gyerekek?
- Közben már felnőttek, de életük meghatározója maradt az a boldog idő, amikor sokszor hatalmas társaságban játszottak , megismerték a vizet, az erdőt, a vizisportokat. Megtanultak konstruktívan alkalmazkodni a kihívásokhoz, kommunikálni egy nagy gyerekekből, felnőttekből álló társasággal.
- Ebben már mi is részt vettünk, Józsival, és a mi két gyerekünk szó szerint ebben a közegben nőtt fel minden nyáron. Így nyolcan szinte egész évben terveztük a nyári egy hónapot az Ányási naturisták között.-Ha megnézed ezeket a gyerekeket, és a többi társukat, azt veheted észre, hogy a naturista, természetközeli életmód extra nódon hatott az empátiájukra, talpraesettségükre.

– És hogy indultatok Horvátországba?
-Bátran! Dúlt a háború az ország déli részén, és mi a két gyerekkel nekiindultunk Isztriának. Eljutottunk a Solaris Kempingbe, és megismerkedtünk egy újfajta naturista életmóddal, amikor nem 20-50 meztelen ember nyaral egymás mellett, hanem több ezer.
– És ez mennyire feküdt nektek?
- Mit mondjunk? Azt, hogy ez volt életünk legjobb, legkellemesebb, legolcsóbb nyaralása a Horvát tengerparton. Oly annyira, hogy utána évekig körbekempingeztük egész Isztriát, és tovább mentünk Krk szigetre. És persze vittünk magunkkal benneteket is.

Hát ennyit röviden a naturizmus és a gyereknevelés kapcsolatáról.
Indulhatunk a Horvát tengerpartra!

Nincsenek megjegyzések:

Közreműködők